Állatorvosi költségek

 

 

Állatorvosi költségek

Az állatorvosi vizitek, oltások, kezelések, műtétek pénzbe kerülnek, néha nem is kevésbe. Az állatorvosi díjak az úgynevezett szabadáras kategóriába tartoznak. A beavatkozások árát minden magán-állatorvos maga határozza meg, bár az árképzésben természetesen figyelembe vesznek különböző szempontokat, így például a Magyar Állatorvosi Kamara által ajánlott díjtételeket, az adott környéken, településen kialakult árszínvonalat, a keresleti-kínálati viszonyokat, a rendelő vagy a praxis fenntartásának és üzemeltetésének költségeit, stb.  Emiatt még ugyanolyan beavatkozások esetében is gyakorta előfordul, hogy ahány állatorvos, annyiféle árat találunk. Ezért nagyon fontos, hogy feltétlenül tájékozódjunk (ha lehet, akkor előre) az árakról (általában is, és egy-egy esetben konkrétan is)!  Ezt megtehetjük úgy, hogy körülnézünk a váróteremben, ahol az adott rendelőben alkalmazott legfontosabb árakat kötelező kiírni, vagy szóban kérdezünk rá a várható költségekre.  Bár konkrét árakról nehéz biztos információkat leírni, hiszen azok gyakorta változnak (legtöbbször sajnos emelkednek), annak érdekében, hogy honlapunk olvasói „képben” legyenek, mégis megpróbálunk néhány tájékoztató jellegű árat megemlíteni.

Ma (2010. végén) egy „sima” állatorvosi vizsgálat  kutya, macska esetében általában 3.000-5.000,-Ft-ba kerül (ha mi visszük le egy rendelőbe), a madarak, kisrágcsálók, kisebb hüllők vizsgálata általában 1.000-2.500,- Ft között mozog. Egyéb állatok esetében legtöbbször egyedi díjakat számítanak fel. Nagyon fontos tudni azt, hogy az előbbiekben említett vizsgálati díjak legtöbbször nem tartalmazzák a kezelési, beavatkozási költségeket, csupán magának a betegvizsgálatnak a díját. Ha a beteg állattal "valami történik" még,  pl. kiegészítő vizsgálatokra is sor kerül, akkor a számlához ezeknek a költségei is hozzáadódnak.

Egy átlagos vérvizsgálat 7.000-10.000,-Ft, egy kisebb műtét 15.000-25.000,- Ft, de például egy csonttörés megoperálása akár 50-60 ezer Ft körüli összegbe, vagy ennél többe is kerülhet. A költségek egy jó része (főleg a műtéteké) az állat méretétől is függ, a nagyobb testűek esetében akár másfélszeres is lehet a kisebbekhez képest!  Ha egy-egy betegség kapcsán szükségessé válnak speciális vizsgálatok (röntgen, ultrahang, EKG), tudni kell, hogy bizony ezek költségei sem alacsonyak. Egy átlagos kivizsgálás alkalmával, pár óra alatt könnyen összejöhet akár 50-60 ezer forintos számla is! Állatkórházi kezelés esetében, különösen akkor, ha a beteg ellátásában intenzív kezelésre is szükség van, a költségek nagyon könnyen „elszaladhatnak”! 

A házhoz kihívott állatorvosnak az elvégzett vizsgálatok és beavatkozások díjai mellett kiszállási díjat is fizetni kell. Ebben az esetben számítsunk arra, hogy a legegyszerűbb esetekben is legalább 6-8 ezer forintba fog kerülni egy vizit, azonban ha már valamilyen beavatkozásra is sor kerül, ez ennél jóval több is lehet. 

Jó tudni azt is, hogy az esti-éjszakai időben és hétvégeken, ünnepnapokon (az ügyeleti időszakban) a szolgáltatási díjakat 100%-os pótdíjjal kell terhelni (ami azt jelenti, hogy duplája az alapáraknak), valamint azt is, hogy az árak évről évre emelkednek! 

 

 

Haszonállatok esetében az előzőekben ismertetett díjak sok tekintetben másként alakulnak, de ma már egyre több magánállatorvos tartja iránymutatónak az árképzésében a Magyar Állatorvosi Kamara  által évről-évre kiadott ún. "ajánlott díjtételeket" (a "Szabályzatok" menüpont alatt megtalálható). 

 

FIGYELEM! A számszerűen megjelölt összegek  alapvetően tájékoztató jellegűek, az ország különböző településein, különböző rendelőiben, praxisaiban ezektől a számoktól akár jelentős eltérések is adódhatnak! 

 

A Magyar Állatorvosi Kamara évente díjtétel ajánlást tesz közzé a javasolt állatorvosi díjakra.

A 2010. évi díjtétel ajánlás itt megtekinthető